"Keiserkrabben"

"Keiserkrabben"

Den er hurtig, effektiv, beveger seg umerkelig langs bunnen. Den vokser raskt, formerer seg raskere. Når havbunnen er lagt öde rundt den, vandrer den videre. Den er fremmed i vår fauna. Men vi liker den. Godt.
.



Sniktitt fra andre uke med prøver på Enron i Stavanger: Katrine Dale som analytiker i Enrons nye utebasseng


Ken Lay / Claudia Roe i Enronstampen - fra prøvene i Molde
.
Ken Lay om Enrons ideologiske forutsetninger - fra prøvene i Stavanger

.

lørdag 4. desember 2010

ENRONS "KRAFTKRISE" - Og vår egen

Finnes det en link mellom Enron-skandalen og den norske Kraftkrisen? Mellom Enrons manipulering av kraften i Calefornia, og norske selskapers kraftpolitikk? Det mener i hvert fall initiativtakerne til en blogg som ble opprettet for noen år siden - "Enron på norsk". Her skriver de bl.a.:

" I en periode på ca 4 år boikottet de store krafprodusentene sin meldingsplikt om fyllingsgraden i vannmagasinene. Rakpporteringen var endel av konsesjonsbetingelsene og var ment for å kunne holde tilbake vann nok til å unngå kriser.
Det vil si å begrense eksporten når vannivået ble for lavt.

Etter at det viste seg umulig å overholde denne overvåking fordi rapportene uteble, fjærnet man ganske enkelt klausulen i konsesjonene og overlot beredskas-forvavaltningen til produsentene selv. Dermed var det fritt fram til å eksportere til det ble tomt samtidig som det muligjorde bløffen om vannmangelen fordi det ikke lenger fantes nasjonal oversikt."

1 kommentar:

  1. Bakgrunnen er Enrons eksperiment med kraftmanipulasjon i California. Etter Bush jr.sin valgseier i 2000 deregulerte delstaten kraftmarkedet, som første stat i USA. Enron - som Eide strømnettet - fikk da fritt leide til å skape kunstige black outs for å presse prisene oppover. Resultatet var flere dødsulykker, demonstrasjoner og en skakk-kjørt økonomi som banet vei for Arnold the terminator i guvernørstolen.

    SvarSlett